Cum ne-am preparat noi dezinfectantul COVID-19 👨🔬
Presupun că ai fost zilele astea prin magazine în căutare de dezinfectanți.
Nu ? Dacă da, șansele sunt că ai pațit ce am pățit și eu... Nu am mai gasit ! Așa cum nu am mai găsit nici măști.
Și cum facem cu toții de ceva timp...am zis hai pe google să caut alternative.
Ce este un dezinfectant eficient?
Pe website-ul celor de la sciencedirect (Link) aflăm despre analiza a 22 de studii care relevă faptul că virușii de tip coronavirus așa cum sunt SARS, MERS, HCoV sau actualul COVID-19 pot persista pe suprafețe precum metalul, sticla sau plasticul până la 9 zile, dar pot fi distruși eficient prin proceduri de dezinfectare a suprafeței cu 62–71% etanol (alcool etilic), 0,5% peroxid de hidrogen (apă oxigenată) sau 0,1% hipoclorit de sodiu timp de 1 minut.
După ceva surfing pe internet am găsit câteva articole interesante și am decis că este timpul de un DIY - Îl "Gătim" noi.
Ingredientele le-am găsit chiar pe website-ul Organizatței Mondiale a Sănătății (Link)
Pentru început am găsit un recipient gradat (cu dop neapărat deoarece alcoolul se evaporă) pe care l-am umplut până la marcajul de 480ml cu alcool Izopropilic.
Apoi ajutați de o seringă (cu capacitatea de 20ml ) am adăugat 15ml de apă oxigenată, 5ml de glicerină și 60ml de apă distilată-demineralizată(puteți folosi și apă fiartă și apoi lăsată să se răcească).
Alcoolul izopropilic este principalul ingredient si are caracter antiseptic ditrugând virusul.
Glicerina are rol de umectant, ca emolient pentru îngrijirea pielii.
Apa oxigenată este folosită pentru inactivarea bacteriilor contaminante, a sporilor din soluție și nu este o substanță activă în sine pentru caracterul antiseptic.
Apa distilată nu are decat rol de solvent.
Prima si cea mai importanta solutie pentru dezinfectare este spalarea mainilor cu sapun, dezinfectantul este recomandat să-l folosim doar în situația în care nu avem acces imediat la apă și săpun.